HOME   |   CONTACT   |   DISCLAIMER   |   SITEMAP
INLOGGEN SCHOLEN
Vul hier uw gegevens in:


Wachtwoord vergeten? klik hier.
PILOT 'S & REFERENTIES
Dorpsschool - Vorden
OBS Lutje Til te Tjuchem
RK Basisschool Het Heilig Hart - Eckelrade
SBO Beyaert - Hengelo
Albertine Agnesschool te Oranjewoud
De Bouwsteen te Capelle a/d IJssel


Stadswijk maakt kinderen dik

Stadswijk maakt kinderen dik

AMSTERDAM - Kinderen in stadswijken hebben twee keer zo vaak overgewicht als andere kinderen. Dat komt door ongezonde voeding, maar vooral ook doordat veel wijken helemaal verkeerd zijn ingericht, waardoor kinderen te weinig bewegen. 

Dat blijkt uit onderzoek van TNO-onderzoekster Sanne de Vries, die morgen aan het VU Medisch Centrum promoveert op dit onderwerp. 

De Vries heeft de laatste zes jaar onderzocht hoe de inrichting van vooral oude stadswijken kan worden verbeterd. Met name de verkeersveiligheid is van groot belang voor het beweeggedrag en heeft veel effect op de gezondheid van kinderen, ontdekte De Vries. 

Al in 2005 concludeerde TNO dat niet alleen slechte voeding, maar vooral ook een gebrek aan beweging kinderen parten speelt. De Vries heeft de laatste jaren onderzocht welke elementen kinderen weerhouden van buitenspelen en lopen en fietsen naar school. 

''Kinderen moeten minstens een uur per dag bewegen,'' zegt De Vries. ''Maar in de stad halen veel kinderen dat niet.'' Overgewicht komt daardoor veel vaker voor dan vroeger. In 1980 had vijf procent van de Nederlandse kinderen last van overgewicht. In 2004 was dat zestien procent. In stadswijken kampt zelfs één op de drie kinderen met overgewicht. De Vries: ''Bij bepaalde groepen is het nog erger: de helft van de Turkse meisjes in bepaalde stadswijken is te zwaar.'' 

De komende jaren wordt het probleem volgens De Vries alleen maar groter. In 2010 worden nieuwe cijfers verwacht. ''Ik vrees een forse stijging, ook van aan overgewicht gerelateerde aandoeningen als diabetes, hartkwalen en psychische problemen als gevolg van pesten.'' 

In haar onderzoek concludeert De Vries dat vooral een verkeerde inrichting van de openbare ruimte van invloed is op het beweeggedrag van kinderen. ''In veel wijken is nauwelijks plek om buiten te spelen. En om de speelveldjes te bereiken moeten kinderen vaak gevaarlijke straten oversteken. Het gevolg is dat veel kinderen alleen maar binnen zitten, en zelden lopend of met de fiets naar school gaan.'' (HET PAROOL)
test
NIEUWS EN ACTUALITEITEN
Kind slikt via frisdrank suiker http://www.mmv.nl/nieuws/kind-slikt-frisdrank-pond-suiker-week ... lees meer»
Evaluatie COS Het blad COS (Computers op school) heeft een evaluatie geschreven over inshape@school. Klik op de li... lees meer»
TIme Out, korte lessen van 5 minuten  Het lesaanbod van inshape@school is sinds half april uitgebreid met korte lessen van 5 minuten ond... lees meer»
Bekijk hier alle nieuwsberichten »
CONTACTINFORMATIE
  • Zonnebrink 182-4
  • 7101 NC Winterswijk
  • T 0573 - 251 042
  • E info@inshapeatschool.nl